UA-43847613-1

Biesbosch - debeerzietzevliegen.nl

Ga naar de inhoud

Biesbosch

Locaties


In de Biesbosch zijn al ruim 220 verschillende vogelsoorten waargenomen. Het gebied is zeer goed toegankelijk en je bent niet direct afhankelijk van een boot. Door het gebied lopen verschillende wandel en fietsroutes en zijn er verschillende observatiepunten. In het voorjaar kun je hier genieten van honderden grutto’s, kievitten, tureluurs en andere stelt en strandlopers. Verder zijn er vele soorten eenden te zien zoals de Zomertaling, Pijlstaart en de Bergeend.

Op het eiland wat hier midden in het gebied ligt, broeden kluten, visdieven, en zit een kolonie kokmeeuwen. Ik moet hier wel bij vermelden dat de vogels redelijk schuw zijn. Zodra ze je aan zien komen zwemmen ze weg, of vliegen ze allemaal ergens anders naar toe. Ik heb wel eens meegemaakt dat er honderden vogels op een plas zaten toen ik aan kwam lopen. Tegen de tijd dat ik op een redelijke afstand was, waren alle vogels gevlogen. Een kwestie van zeer voorzichtig benaderen is dan ook wel handig. Je kunt natuurlijk ook op een mooie plek wachten tot ze weer terug komen. Het risico dat er een wandelaar langskomt en alle vogels weer verdwijnen is natuurlijk wel aanwezig.
Het zijn niet alleen watervogels wat je in de Biesbosch tegen kunt komen. Er zitten ook nachtegalen, blauwborsten en de o-zo-zeldzame cetti’s zanger. S’avonds kun je in de nabijgelegen Polder Maltha de geluiden van de ‘whoempende’ roerdompen en de Porseleinhoen horen.

Als het zomer wordt zul je er moeite voor moeten doen om de Lepelaar niet te zien. Er zitten er dan namelijk honderden. In grote colonne foerageren ze op zoetwatergarnaaltjes en kleine visjes. Met hun lepelvormige snavel- uitgerust met gevoelige tastorgaantjes- maaien ze door het water op zoek naar voedsel. Tussen de lepelaars zitten vaak tientallen spierwitte kleine en grote zilverreigers en soms is de reigersoort de Kwak te zien. In de nazomer is de Visarend er ook. Deze mooie roofvogel vliegt dan de wateren af op zoek naar een prooi. Zodra hij deze gevonden heeft duikt hij het water in om de vis met zijn grote klauwen te vangen. En natuurlijk de niet te vergeten Zeearend, deze gigantische vogel vliegt hier ook rond.


In 2013 zijn er veel werkzaamheden in het gebied. De Polder Maltha is na een aantal pogingen te hebben gedaan helaas niet met de auto te bereiken.

Je kunt de auto parkeren bij het Biesbosch museum.
Het adres is: De Hilweg 2  4251 MT Werkendam

Copyright Michel de Beer © 2024 | alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud