UA-43847613-1

Lentevreugd, Katwijk aan Zee - debeerzietzevliegen.nl

Ga naar de inhoud

Lentevreugd, Katwijk aan Zee

Locaties 
Lentevreugd is een natuurgebied aan de rand van Wassenaar en ongeveer 100 hectare groot. Het gebied ligt tussen de duinen en de N441. Aan de noordkant wordt het begrensd door de Pan van Persijn en aan de zuidkant door Rijksdorp. Tot 1996 werden hier bloembollen geteeld. Als onderdeel van het Pact van Teylingen zijn de bollenbedrijven verplaatst en is het gebied veranderd in een glooiend overgangsgebied met beken, plassen en heuvels. Het kwelwater zorgt voor de ontwikkeling van de oorspronkelijke flora. Voor wandelaars is er een speciaal graspad aangelegd. Op plekken waar het pad de beekjes kruist, zijn knuppelbruggetjes aangelegd. In het gebied grazen Schotse Hooglanders en Konikpaarden zodat het gebied niet helemaal dicht groeit. De Schotse Hooglanders zijn er in de kleuren roodbruin, zwart en blond en kunnen wel zo'n 700 tot 800 kilo zwaar worden.

 
Lentevreugd is een interresante plek voor vogelaars. In het tienjarig bestaan van het natuurgebied zijn er meer dan 100 vogelsoorten waargenomen, waaronder de zeldzame Griel. Ook de Kramsvogel, veldleeuwerik, Halsbandparkiet, Groene Specht en verschillende roofvogels  laten zich zien en horen.
 
In 2016 zijn er extra veel bezoekers naar het natuurgebied gekomen. De reden was de aanwezigheid van een vrouwtje Steppekiekendief. Mijn 2e poging om deze mooie roofvogel voor de lens te krijgen was succesvol.

Adres
 
Je kunt vrij parkeren naast het terrein.
 
Het adres is: Wassenaarseweg 87, 2223 LA Katwijk aan Zee


Copyright Michel de Beer © 2024 | alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud