UA-43847613-1

Starrevaart - debeerzietzevliegen.nl

Ga naar de inhoud

Starrevaart

Locaties

De Vogelplas Starrevaart gelegen in de Gemeente Leidschendam in Zuid-Holland is in 1995 aangelegd. Het ontstaan van dit huidige belangrijke vogelgebied heeft een oorsprong die verder teruggaat in de geschiedenis. De start ligt in de zestiger jaren toen er een grote behoefte aan zand was ten behoeve van wegenbouw en aanleg van woningen. De Meeslouwer-, Riet- en Spekpolder waren uiterst geschikte polders om zand te winnen.

Op de Starrevaart is op vogelgebied veel te beleven. Ondanks dat het langs de A4 is gelegen, is het een klein stukje paradijs in de Randstad en zo vlak bij! Rustig, volledig autovrij met wandel-, ruiter- en fietspaden.
Langs de Starrevaart is een vogelhut gelegen, waar je rustig door kijkgaten op het water kunt kijken naar alle vogels, zonder dat je ze verstoort. De vogelhut is in 2009 in brand gestoken door onverlaten maar inmiddels is er weer een nieuwe vogelkijkhut opgebouwd, deze is van staal en vrijwel onverwoestbaar.

In de hut (de Vogelknip) kijk je o.a. uit op een eiland waar veel soorten vogels te zien zijn; aalscholvers, meeuwen, kieviten, verschillende soorten eenden, scholeksters, Zwarte Ibissen, strandlopers en ganzen.
Op en boven de plas worden bijzonder veel soorten waargenomen zoals o.a. Lepelaar, Zomertortel, Slechtvalk, Wulp, Watersnip, Grutto, Oeverloper, Purperreiger, Kemphaan, Blauwe Reiger, Grote Zilverreiger,  Zwarte Ruiter, Witgat, Goudplevier,  Putter en de Buizerd, eigenlijk teveel om ze allemaal op te noemen.

Wil je foto's maken op de Starrevaart dan is een flinke lens wel aan te raden. Ik zou zeggen minimaal 400mm, want over het algemeen zitten de vogels niet dicht in de buurt van de hut.

Soms heb je een mazzeltje. In juli 2014 zat er een
Kwak bij het water naast de parkeerplaats. Precies op die dag besloten we nog even langs de hut te rijden en konden mooie foto's maken van deze toch wel bijzondere vogel.

Adres
Parkeren kan op het aangegeven parkeerterrein aan de linkerkant. De hut ligt op ongeveer 400 meter wandelen van de parkeerplaats en is via het verharde fietspad of het dijkje langs het water prima te bereiken.

Het adres is: Kniplaan 4, Leidschendam

Copyright Michel de Beer © 2024 | alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud